ویدئو کنفرانس عبارتست از برقراری ارتباط همزمان صوتی و تصویری بین دو یا چند مکان مختلف. بطوریکه گویی افراد در یک اتاق و دور یک میز نشسته و با یکدیگر گفتگو می کنند.همچنین استفاده از تکنولوژی ویدئو کنفرانس افراد را قادر خواهد ساخت تا فایل های کامپیوتری، نمودارها، ویدئو های تجاری یا هر فایل تصویری قابل نمایش را برای طرف مقابل خود ارسال و پخش نماید.
این تکنولوژی با صرفه جویی بسیار در منابع مالی، انسانی واز همه مهمتر در زمان، باعث بهبود چشم گیر در رویه کاری و تجاری شرکت ها و سازمان ها می شود.ویدئو کنفرانس ارتباط رو در رو را از فراسوی مرزها امکان پذیر می گرداند. راه را برای برقراری ارتباط موثر و ایجاد امکان تصمیم گیری های مشورتی در داخل سازمان و بین دو سازمان باز می کند.
با توجه به نیاز رایج و شایع جامعه به استفاده صحیح از وقت و منابع، ویدئو کنفرانس می تواند یک وسیله مناسب و ایده آل برای شرکت ها در مواجهه با این مسئله باشد. به عنوان یک رسانه ارتباطی تعاملی، ارتباطات تصویری دو طرفه از منظرهای مختلفی مورد توجه قرار می گیرد. با داشتن یک چنین ارتباطی، گویی که دقیقاً در محل جلسه حضور داریم. ارتباط تصویری و متقابل میان شرکت کنندگان میزان فهم دو طرف را از یکدیگر بالا برده وبه آنها کمک می کند که احساسی همانند ارتباط نزدیک و رودر رو با یکدیگر داشته باشند. این روش ارتباطی با دیگر راه های ارتباطی مدرن مانند تلفن، ایمیل و یا گپ اینترنتی قابل مقایسه نمی باشد. در موقعیت هایی که امکان یک ملاقات حضوری میسر نیست، ارتباط تصویری امکان یک ملاقات رو در رو را فراهم می سازد. ارتباط تصویری اصولاً از ملاقات حضوری با افراد آسانتر است. بنابراین این روش ارتباطی می تواند دائمی و همراه با صرفه جویی در وقت و منابع مالی باشد.
مهمترین ویژگی های عمومی ویدئو کنفرانس، به شرح زیر است:
1. قابلیت به کارگیری استانداردها و تضمین همکاری های دو طرفه
2. ارزان بودن نسبی تأسیسات شبکه ای و کاربرد آنها
3. سیستم های ویدئوکنفرانس ارزان بوده و بازگشت سرمایه اولیه به سرعت صورت می گیرد.
4. قابلیت اعتماد سیستم ها و شبکه های ویدئو کنفرانس
5. کیفیت بالای صدا و تصویر
6. سهولت برقراری ارتباط تصویری در حد یک شماره گرفتن ساده
7. سهولت برقراری ارتباط با شرکاء، شرکت های تحت پوشش و حتی رقبا از طریق ویدئو کنفرانس
کاربرد ویدئو کنفرانس دربخش های مختلف جامعه
حضور در جلسات از طریق ارتباط زنده تصویری(Video conferencing)
یکی از رایج ترین موارد استفاده از سیستمهای ویدئو کنفرنس ، برقراری ارتباط زنده تصویری بین نقاط مختلف جغرافیائی می باشد.ویدئو کنفرانس این امکان را می دهد تا بدون در نظر گرفتن فواصل جغرافیائی ، به صورت زنده در جلسات شرکت نموده و بدین گونه در وقت، هزینه های سفر،اقامت و ... صرفه جوئی نمود. بدین ترتیب دیگر فواصل جغرافیائی مانع از شرکت فرد یا افرادی که حضور آنها در جلسه لازم به نظر می رسد نخواهد گردید بعلاوه از آنجا که اکثر سازمانها شرکتها دانشگاهها و ... در سطح جهان مجهز به این تکنولوژی پیشرفته ارتباطی هسنتد برقراری ارتباط با انها نیز به آسانی مقدور خواهد بود.ارتباطات تصویری بین المللی می تواند تاثیر بسزایی در افزایش سرعت انجام کارها کاهش هزینه ها و ... داشته باشد.
صنعت
ویدئو کنفرانس این امکان را فراهم می کند که در زمینه تغییرات در طراحی محصول، بازرسی کیفیت محصول، تعمیرات از راه دور ماشین آلات و موتورخانه ها و بسیاری مسائل دیگر صنعت، با همکاران خود به مذاکره بشینیم. این سیستم مزایای بی شماری را برای صنایع، با خود به همراه می آورد. از آن جمله
• قابل عرضه به همه شرکاء و کسانی که با یکدیگر کار می کنند
• افزایش سرعت در عملیات جمع آوری اطلاعات
• کاهش زمان های از کار افتادگی ماشین آلات
• بازاریابی در کمترین زمان
• ارائه بازخورد سریع
• افزایش رضایت مشتری
بانک ها و مؤسسات مالی
از ویدئو کنفرانس می توان برای بررسی آمارها و نمودارهای محرمانه مالی از نقاط جغرافیایی مختلف، واکنش سریع به تغییرات نرخ ارز یا بازار بورس، ارتباط بین شعب و تبادل اطلاعات مدیریتی و بسیاری مسائل دیگرمالی و بانکداری بهره برد. این سیستم مزایای بیشماری را برای بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، با خود به همراه می آورد که در ذیل به برخی از آنها اشاره شده است:
• صرفه جویی در زمان به دلیل کاهش زمان جا به جایی مدیران و رؤسای بانک ها
• افزایش زمان حضور مدیران در محل کار خود از طریق کاهش تعداد جلسات حضوری
• ارسال سریع نتایج بررسی های مالی
• ارتباط مؤثر بین بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری
• امکان بررسی محرمانه اطلاعات کلان مالی از راه دور
• تهیه گزارش ها و بیلان های کاری و حسابرسی
پزشکی از راه دور
از ویدئو کنفرانس می توان برای تشخیص بیماری از راه دور، مشورت با پزشکان حرفه ای، ادامه تحصیل در رشته های پزشکی و بسیاری مسائل دیگر بهره برد.
این سیستم مزایای بی شماری را برای پزشکان و مراکز درمانی، با خود به همراه می آورد:
• کاهش هزینه های حمل و نقل بیماران
• افزایش دستیابی به سرویس های ویژه برای بیماران مناطق روستایی
• امکان ذخیره و نگهداری نتایج آزمایشات بیماران و انتقال تصاویر آن به پزشکان
• کاهش آزمایش های اضافی
• فراهم آوردن راه های درمان بیشتر برای بیماران
• کاهش زمان تشخیص بیماری و درمان
• امکان دستیابی به مراکز بین المللی برای تحصیلات پزشکی
آموزش
ویدئو کنفرانس امکانات پیشرفت در تحصیل، آموزش کارمندان جدید و افزایش مزایای تحصیلی در آموزش های تکمیلی و خاص تمام مقاطع را فراهم می آورد. این سیستم مزایای بیشماری را برای مؤسسات آموزشی، سازمان ها و به خصوص دانشجویان، با خود به همراه دارد. از آن جمله:
• امکان بهره برداری از تخصص های فنی افرادی که در محل های دور از دسترس می باشند
• افزایش آگاهی، تخصص و در نتیجه دلگرمی افراد
• افزایش زمان حضور کارمندان در محل کارشان
• فراهم نمودن شراکت بیشتر بدون هزینه های اضافی
• امکان مصاحبه نامزدهای شغل بدون نیاز به حضور فیزیکی در محل
• ارتباط مناطق روستایی و برون شهری به امکانات تحصیلی
• امکان استفاده مشترک از منابع برای آموزشگاه های تحصیلی و دانش آموزان
کاربردهای حقوقی
از ویدئوکنفرانس می توان برای بررسی مدارک و مستندات حقوقی و قضایی و ارائه آنها، پیگیری و حل و فصل مشکلات و تصمیم گیری ها، مصاحبه با شاهدین، مراجعه و مشورت با کارشناسان و بسیاری مسائل دیگر بهره برد. این سیستم مزایای بیشماری را برای مراکزحقوقی و قضایی و دادگاه ها با خود به همراه می آورد. از این مزایا می توان به موارد زیر اشاره نمود:
• استفاده هرجه بهتر از زمان
• صرفه جویی در وقت و هزینه هایی که به هنگام مسافرت صرف می شوند
• امکان دستیابی به کارشناسان در هر زمان
• امکان ضبط سریع اطلاعات به منظور مستند سازی
ديگر كاربردها :
• شرکت در سمینارها و کنفرانسهای مهم داخلی و خارجی
• قضاوت از راه دور شامل: ارسال پرونده و مشاوره با کارشناسان حقوقی و فنی، شرکت زندانیان در جلسات دادگاه از طریق ویدئو کنفرانس
• بازرگانی و تجارت از راه دور شامل: بازاریابی،معرفی محصولات و خدمات تبادل اسناد مالی عقد قرارداد و خدمات پس از فروش
• مشاروه از راه دور
• شرکت در مناقصه ها و مزایده های بین المللی
• گزارش از راه دور شامل: تبادل نظر و ارائه گزارش به مدیران در مورد پروژه های برون شهری مانند سد سازی ،معدن و غیره ...
پنج قسمت اساسی در هر سیستم ویدئوکنفرانس وجود دارد
1. دوربین، 2. میکروفن، 3. صفحه نمایش تصویر، 4. بلند گو
5. رمزگذار(codec).
دوربین و میکروفن صدا و تصویر را در یک مکان دریافت و ضبط میکنند. دستگاه رمزگذار تصویر و صدا را به سیگنالهای دیجیتالی تبدیل و قبل از ارسال به شبکه آن را فشرده میکند. در طرف دیگر دستگاه کدگذار سیگنالها را دریافت کرده و تصویر را به صفحه نمایش و صدا را به بلندگو ارسال میکند. این ممکن است پیچیده به نظر آید اما کاربران هیچکدام از این مراحل را متوجه نمیشوند. تنها کاری که کاربر باید انجام دهد اینست که یک شماره را انتخاب کند و کلید Connect را فشار دهد.
استانداردهای ویدئو کنفرانس
از اواسط دهه 1990، اتحادیه بین المللی ITU)) استانداردهای مختلفی برای ویدئو کنفرانس تعریف کرده است. این استانداردها برای تضمین سازگاری بین سیستم های تولید کنندگان مختلف نوشته شده اند. هنگام انتخاب یک سیستم باید مطمئن باشید که این سیستم ها از این استانداردها پیروی می کنند و فقط روشی اختصاصی از ارتباط را ارائه نمی دهند. سیستم های اختصاصی و خود ساخته توسط تولید کنندگان، فقط با سیستم های مشابه با خود ارتباط برقرار می کنند. در مقابل سرمایه گذاری در تجهیزات ویدئو کنفرانسی که استانداردهای بین المللی را رعایت می کنند ویژگی های مثبت زیر را دارا هستند:
• سیستم شما به آخرین تکنولوژی روز دنیا مجهز شده است.
• سرمایه گذاری شما در مدت زمان کوتاهی غیر قابل استفاده و قدیمی نمی شود.
• سیستم شما کیفیت تصویر را در هر نرخ ارسال داده تأمین می کند.
• سیستم شما در آینده به راحتی به سیستم های دیگری که بر اساس استاندارد باشند متصل می گردد.
برای درک اهمیت وجود استانداردها می توان به دستگاه های نمابر اشاره نمود. دستگاه های نمابر در ابتدا دارای استاندارد نبودند.اکثر تولید کنندگان، پروتکل های ارتباطی مختلفی داشتند که منجر به عدم برقراری ارتباط بین نمابرها می شد. اما دستگاه های نمابر بعدی از استاندارد بین المللی پذیرفته شده تبعیت می کردند و در نتیجه نمابرها می توانستند به سراسر دنیا ارسال شوند. امروزه این نکته که کاربران نمی بایست نگران مدل دستگاه فاکس طرف مقابل باشند، غیر محسوس است.
برخی از استاندارد های ویدئو کنفرانس به شرح ذیل است
H.320
از استانداردهای ITU برای پایانه های ویدئو کنفرانس است که از خطوط تلفن ISDN و یا شبکه های (Leased SCN ) استفاده می کند. این استاندارد در سال 1990 تدوین گردید و با استقبالی فراوان روبرو شد.باتدوین استاندارد H.323 در سال 1996 و توسعه شبکه های کامپیوتری H.320 جای خود را به این استاندارد جدید وگذار نمود و در جایگاه دوم از نظر محبوبیت قرار گرفت.
H.323
استاندارد مصوب ITU برای پایانه های ویدئو کنفرانس د ر شبکه های پاکتی (PBN ) از جمله شبکه های کامپیوتری مبتنی بر TCP/IP و شبکه اینترنت است.این استاندارد نخست در سال 1996 تصویب گردید و در مدت کوتاهی توانست به جایگاه ویژه ای در بازار ویدئو کنفرانس دست یابد.
استانداردها و ویژگیهای تصویر
سرعت نمایش تصویر
ویدئو یا تصویر متحرک از نمایش پشت سرهم تصاویر ثابت تشکیل میشود . به تعداد تصویر ثابتی که در واحد زمان برای تشکیل تصویر متحرک نمایش داده میشود سرعت نمایش تصویر یا Frame Rate می گویند. واحد اندازه گیری سرعت نمایش بیش از 24 فریم در ثاینه کاملا" طبیعی به نظر می رسد.
سیستمهای ویدئو کنفرانس با فرمت تصویری PAL حداکثر 25 فریم در ثانیه و سیسمتهای ویدئو کنفرانس با فرمت NTSC حداکثر 30 فریم درثانیه ارسال می کنند.هر فریم متشکل از دو فیلد (Field )است که در استاندارد pal شامل 625 خط افقی و در استاندارد NTSC شامل 525 خط افقی می باشند.
Picture –in-picture
به نمایش زنده دو تصویر روی یک نمایشگراشاره دارد. معمولاً تصویر (کوچکتر) تصویر سایت محلی و تصویر دیگر (بزرگتر) تصویر سایت دور دست می باشد.
استانداردهای کد گذاری تصویر
H.261
اولین استاندارد موفق ITU-T برای ارسال تصاویر متحرک میباشد که از الگوریتم تبدیل کسینوسی گسته (DCT) استفاده می نماید پهنای باند مورد استفاده توسط این پروتکل بین 40 کیلوبیت در ثانیه تا 2 مگابیت در ثانیه متغیر است تمام پایانه های ویدئوکنفرانس در جهان ملزم به پشتیبانی از این استاندارد می باشند.
H.261 AnnexD
ضمیمه ای از استاندارد H.261 میباشد که امکان ارسال تصاویرثابت با کیفیت بالا را فراهم می آورد.
H.263
استانداردی دیگر برای کدگذاری تصویر میباشد که بعد از استاندارد H.261 توسط ITU به تصویب رسید. این استاندارد در مقایسه با H.261 از میزان فشرده سازی و بازسازی تصویر بهتری برخوردار است. در دو نسخه های + و ++ از استاندارد H.263 به ترتیب راندمان کدگذاری و تحرک در تصاویر ویدئویی بهبود یافته است.
H.264
H.264 یا بخش 10 از MPEG-4 استاندارد دیگری برای کد گذاری تصویر متحرک است که توسط ITU و ISO مشترکاً تدوین گردیده است. در الگوریتم کد گذاری در H.264 تغییرات زیادی صورت پذیرفته است. بارزترین مشخصه این پروتکل حفظ کیفیت معقول تصویر در ارتباطات با پهنای باند پائین میباشد به عنوان مثال کیفیتی که با استفاده از استاندارد H.264 و پهنای باند 64کیلوبیت در ثانیه حاصل میشود قبلاً با استفاده از استاندارد H.263 و پهنای باند 256 کیلوبیت در ثانیه میگردید.
Dual Streaming Video) H.239)
این استاندارد امکان ارسال دو تصویر زنده به صورت همزمان در سایت مبدا و تکفیک دو تصویر و نمایش آنها بر روی دو مانیتور در سایت مقصد را فراهم میکند با استفاده از این فناوری میتوان در حین کنفرانس peresention را ارائه داد و یا فیلم ویدئویی را پخش نمود بدون اینکه افراد در سایت (های) مقابل تصویر سایت ما را از دست بدهند. بواقع آنها میتواند تصویر سايت ما را در یک مانیتور و تصویر پرزنتیشن را در مانیتوری دیگر به صورت زنده و هزمان مشاهده نمایند.
مکانهای از پیش تعیین شده (Camera Present Positions)
با استفاده از این فناوری زاویه، مکان و فاصله دوربین نسبت به افراد مختلف ویدئوکنفرانس ذخیره میگردد و به هر مکان یک عدد اختصاص داده میشود. با وارد کردن این شماره در طول ارتباط ویدئوکنفرانس، دوربین بطور اتوماتیک روی مکان مورد نظر تنظیم میگردد.
ورودی و خروجی XGA
خروجی XGA امکان اتصال سیستم ویدئوکنفرانس با نمایشگرهای دارای قدرت وضوح بالا، و پورت ورودی XGA امکان اتصال مستقیم کارت گرافیکی کامییوتر به سیستم ویدئوکنفرانس را فراهم می آورد. بنابراین میتوان محتوای کامپیوتر را با سایت (های) ديگر در کنفرانس به اشتراک گذاشت. همچنین در صورت عدم دسترسی به تلویزیون، میتوان از مانیتور کامپیوتر یا ویدئوپروژکتور به عنوان صفحه نمایش استفاده نمود. با استفاده از فن آوری XGA Loop میتوان از یک مانیتور هم به عنوان صفحه نمایش کامپیوتر و هم به عنوان صفحه نمایش سیستم ویدئوکنفرانس استفاده نمود.
استاندارد های کد گذاری صدا
G.711
استانداردی برای کدگذاری صدا است که در سیستمهای تلفن معمولی بکار میرود از اینرو به منظور تعامل با سیستمهای تلفنی، پشتیبانی از این استاندارد در کلیه ترمینالهای ویدئوکنفرانس اجباری میباشد. در این استاندارد فرکانسهای صوتی تا 3.5KHz به فرمت دیجیتال 64Kbps تبدیل میشوند.
G.722
در این استاندارد با استفاده از روش ADPCM، سیگنالهای صوتی تا 7KHz با پهنای باند 48/56/64Kbps کد شده و کیفیت صوتی مناسب ارائه میگردد.
G.722.1
این استاندارد نسخه بهبود یافته تر از G.722 میباشد و کیفیتی مشابه را در پهنای باند 24/32Kbps ارائه میکند.
G.723.1
این استاندارد صوتی برای کاربردهای با پهنای باند بسیار پائین 5.3/6.3Kbps مورد استفاده قرار میگیرد و کیفیتی معادل استاندارد معادل استاندارد G.711 را ارائه میدهد.
G.728
این استاندارد کد گذاری، سیگنالهای صوتی 3.4KHz را با پهنای باند 16Kbps کد میکند.
حذف اکوی صدا (Echo-Cancellation)
در یک ارتباط ویدئوکنفرانس، صدائی که از یک پایانه و پایانه دیگر انتقال می یابد هم توسط فرد مقابل و هم توسط میکرفون سایت ارسال کننده بازگشته و فرد سخنگو صدای خود را می شنود. تکرار این فرایند موجب ایجاد صداهای ناهنجار و نهایتاً عدم امکان برقراری ارتباط صوتی بین سایتهای مختلف میگردد فن آوری Echo Cancellation صدای بازگشتی را شناسائی و حذف میکند.
تنظیم شدن صدا (Automatic Gain Control (AGC
این فن آوری، شدت صدای افراد با فواصل مختلف از میکروفون را تنظیم میکند. بدین ترتیب صدای یک فرد با فاصه 2/1 متر از میکروفون و صدای فرد دیگر با فاصله دو متر از میکروفون با شدت یکسان ارسال میگردد.
حذف اتوماتیک صداهای اضافی (Automatic Noise Suppression)
به طور معمول در محیط اطراف ما صداهای ناخواسته ای وجود دارند که مرتباً تکرار میشوند فن آوری حذف اتوماتیک صداهای اضافی، این قبیل صداها (مانند صدای کولر) را شناسائی و آنها را از صدای ارسالی به سایتهای مقابل حذف می نماید.
ردیابی صدا (Voice Tracking)
با استفاده از این تکنولوژی صدا فرد گوینده ردیابی میشود و دوربین، روی سخنگو تنظیم میگردد شایان ذکر است که این فن آوری صدا انسان و اشیاء را از یکدیگر تشخیص داده و نسبت به صدای اشیاء حساسیتی ندارد.
ترکیب صدا (Audio Mixing)
قابلیت میکس کردن (ترکیب کردن) صدا درکدک، امکان انتخاب دلخواه منابع صوتی را در خروجی های صدا فراهم می آورد. برای مثال اگر دستگاه شما دارای دو خروجی صدا باشد، هر کدام از این خروجی ها میتواند بنا به درخواست شما صداهای جداگانه را ترکیب و پخش نمایند.
مکانیسم های کنترل کیفیت سرویس (QoS Mechanisms)
در شبکه های پاکتی (Packet Based Networks) اطلاعات بین اجزاء شبکه به صورت بسته بسته که هر بسته یک پاکت (Packet) نامیده میشود، منتقل میگردند. این امر سبب میشود که هر جزء در شبکه بتواند با بیش از یک جزء دیگر به صورت همزمان ارتباط برقرار کند.به عبارتی دیگر، مسیر ارتباطی موجود را برای ارتباط با اجزا مختلف به اشتراک میگذارد ولی از طرفی، کیفیت ارتباط بین اجزاء مختلف در شبکه های پاکتی را نمي توان تضمين نمود. لذا مکانیسم های مختلفی در این خصوص ابداع شده است تا حتی المقدور امکان حفظ کیفیت در کاربردهایی که نیاز به تضمین کیفیت وجود دارد، به وجود آید در ذیل برخي از اهم این مکانیسم ها به طور مختصر شرح داده میشوند.
سایر قابلیتها و استانداردهای ویدئوکنفرانس
پخش زنده صوت و تصویر (Audio and Video Streaming)
به ارسال صوت و تصویر بطور زنده ویک طرفه روی شبکه اشاره دارد بدین ترتیب افرادی که بطور مستقیم در کنفرانس ویدئویی شرکت ندارند میتوانند با وارد کردن کلمه رمز صوت و تصویر کنفرانس را به طور زنده از طریق شبکه دریافت کنند. با استفاده از این فن آوری همچنین میتوان کنفرانسهای دلخواه را از طریق اینترنت در معرض نمایش عموم قرارداد.
T.120
T.120 شامل مجموعه ای از استانداردها میباشد که امکان به اشتراک گذاشتن اسناد مختلف، ارسال و دریافت فایل و اطلاعات گرافیکی، استفاده از وایت برد دیجیتال و ... را در حین انجام یک کنفرانس تصویری فراهم می آورد. T.120 خود به چندین استاندارد جزئی تر تقسیم میشود که هر یک از کاربرد خاصی پشتیبانی میکنند از قبیل T.126, T.125, T.123
H.350
این استاندارد اطلاعات مربوط به سرویسهای صوتی و تصویری روی شبکه را به منظور ایجاد یک سرویس راهنمایی بزرگ ذخیره و موقعیت یابی میکند. از اینرو یافتن و ارتباط با سایر سایتهائی که تجهیزات صوتی و تصویری در آنها مستقر است تسهیل میگردد به این استاندارد LDAP نیز اطلاق میگردد.
H.281, H.282, H.283
سری استانداردهائی هستند که امکان کنترل دوربین سایتهای مقابل را فراهم می آورند. سایتهای مقابل مختار در صدور اجازه کنترل دوربین توسط سایتهای دیگر میباشند.
از این استانداردها برای کنترل تجهیزات دیگر از قبیل MCU نیز استفاده میگردد.
Wireless Network Support-IEEE 802.11x
استانداردی برای شبکه های محلی (LAN) بدون سیم میباشد. سیستمهای ویدئوکنفرانسی که از این استاندارد پشتیبانی می نمایند میتوانند در ان شبکه ها مورد استفاده قرار گیرند.
H.235, H.234, H.233
این سه استاندارد الگوریتم ها محرمانه سازی و رمزنگاری ارتباطات ویدئوکنفرانس را به منظور محرمانه بودن کنفرانس و عدم دسترسی افراد غیر مجاز ارائه میکنند. سطح امنیتی این استانداردها تا حدی است که در مهمترین سازمانهای بین المللی دنیا نیز از همین استانداردها استفاده میگردد.در این استانداردها از الگوریتم AES (Advanced Encryption Standard) و DES (Data Encryption Standard) استفاده میشود.
مدیریت از طریق وب (Web Management)
مدیریت از طریق وب، امکان دسترسی به سیستم ویدئوکنفرانس را از هر نقطه بر روی شبکه فراهم می آورد. کافیست که از طریق یک کاوشگر استاندارد مثل Internet Explorer، پس از وارد کردن رمز به دستگاه متصل شوید.
رمز گذاری برای یک کنفرانس ایمن
رمز گذاری روشی برای به هم ریختن داده است تا فقط کسانی که می دانند چگونه داده را منظم کنند؛ بتوانند به آن داده دسترسی یابند. با رمز گذاری می توانید مطمئن باشید که کل ارتباط ویدئو کنفرانس شما خصوصی و محرمانه است. رمز گذاری داخلی دستگاه های ویدئو کنفرانس به شما امکان استفاده کامل از امکانات آن را بدون کوچکترین اختلالی در عملکرد می دهد.
کلیه روش های رمز گذاری از الگوریتم یکسانی استفاده می کنند. جزئیات این الگوریتم ها نیز به خوبی شناخته شده اند. امنیت از کلیدی حاصل می شود که به الگوریتم داده می شود و الگوریتم بر اساس این کلید عمل رمز گذاری داده را انجام می دهد. یک کلید یک عدد یا مجموعه ای از اعداد است.
الگوریتم های رمزگذاری
DES یک روش معمول برای رمز گذاری ارتباطات استاندارد رمز گذاری داده DES(Data Encryption) است. داده را با کلید 56 بیتی رمز گذاری می کند. 3 DES نسخه بهبود یافته DES است که کلیدهای 112 بیتی تولید می کند. امروزه DES و 3DES هردو برای ارتباطات دولتی تجاری و غیر نظامی استفاده می شوند.
AES برای فراهم آوردن درجه بالاتری از امنیت نسبت به DES و 3DES استاندارد جدیدی به نام استاندارد رمز گذاری پیشرفته (Advanced Encryption Standard) AES توسعه یافته است. استاندارد جدید AES عمل رمز گذاری را با کلید 128 بیتی انجام می دهد و توسط دولت آمریکا برای محافظت از داده های حساس و طبقه بندی شده تأیید شده است و جایگزین 3 DES می شود.
سطوح رمز گذاری
1 بالا AES کاربرد نظامی بسار محرمانه
2 متوسط DES شرکت هایی با ریسک متوسط و شرکت های تجاری
3 سطح صفر ناامن شرکت های غیر تجاری
باید به خاطر داشت که روش رمز گذاری نه تنها در ارتباطات Point-to-Point بلکه در ارتباطات Multipoint نیز باید به کار گرفته شود. قابلیت به کارگیری سیستم های رمز گذاری AES در ارتباطات Point-to-Point و Multipoint بسیار حائز اهمیت بوده تا جایی که شرکت های بزرگ تولید کننده تجهیزات ویدئو کنفرانس در دنیا برای امنیت محصولاتشان اهمیتی بسیار قائل هستند.
ارتباط ویدئویی با سیستم ها ونرم افزارهای مشابه
یکی از بحث هایی که همیشه در برپایی سیستم های ویدئو کنفرانس مطرح است؛ این است که با توجه به گران بودن نسبی CODEC های تخصصی ویدئوکنفرانس ، آیا می توان با افرادی که مجهز به CODEC نیستند ارتباط تصویری یا صوتی برقرار نمود یا خیر؟ با توجه به اینکه استانداردهای ویدئو کنفرانس استانداردهایی بین المللی و تعریف شده اند، هرسیستم سخت افزاری و یا نرم افزاری که قابلیت پشتیبانی این استاندارد ها را داشته باشد؛ می تواند به این سیستم متصل شده و ارتباط ویدئویی برقرار نماید.